Nicolae Giugea (PNL) – Pesta porcină africană și gripa aviară ne țin dependenți de importurile de alimente scumpe

Deputatul PNL Nicolae Giugea trage un puternic semnal de alarmă cu privire la incapacitatea Ministerului agriculturii și a ANSVSA de a combate extinderea celor două boli care continuă să afecteze crescătorii de porci și de păsări din România și care stimulează importurile de carne din Uniunea Europeană: ”De aproape cinci ani, pesta porcină africană face ravagii în România, iar autoritățile responsabile pentru combaterea acestei epidemii se demonstrează incapabile în gestionarea acestei probleme. În majoritatea statelor europene, unde au fost înregistrate focare, epidemia de pestă porcină a fost gestionată responsabil, cu instrumente moderne și eficiente, iar, astăzi, numărul de cazuri le numeri pe degetele de la o mână. În România, ANSVSA nici nu mai comunică oficial numărul de focare și efectivele sacrificate de fermieri, pentru a ascunde problema de ochii opiniei publice. Ministerului agriculturii se laudă că dă subvenții sau scheme de ajutor pentru fermieri, însă nu spune că produsele de origine animală nu ajung la consumatori, ci sunt distruse din cauza epidemiei.
Mai grav este faptul că, de ceva vreme, a reapărut o altă provocare, gripa aviară, care distruge deja fermele de păsări ale mai multor fermieri români. Numai la Codlea au fost sacrificați recent peste 130 de mii de curcani, dintr-o fermă românească. Cine știe câte alte ferme de păsări vor mai fi afectate, în condițiile în care autoritățile se mărginesc la a lua probe de laborator și a plăti ceva despăgubiri, fără să ceară asistența tehnică și financiară a Uniunii Europene și fără să pună în aplicare măsuri eficiente de combatere a epidemiei. Ori, în acest context, oare de ce ne mai întrebăm că în magazinele din țară găsim într-o proporție covârșitoare carne de porc și de pasăre din import, ouă scumpe, unt și brânză cu sisteme de alarmă, ca la bijuterii?
De aceea, trag un puternic semnal de alarmă care, sper eu, să scoată din amorțeală autoritățile române responsabile de gestionarea celor două boli care afectează fermierii români, până nu este prea târziu. Nici Ministerul Agriculturii și nici ANSVSA nu trebuie să reinventeze roata pentru a combate eficient extinderea bolilor, ci trebuie să adopte măsuri consacrate în Uniunea Europeană, să solicite sprijin tehnic și financiar și, cel mai important, să nu mai facă eforturi să ascundă problema de ochii opiniei publice.”
Nicolae Giugea Deputat PNL