Groza îi trimite gunoiul înapoi Olguței Vasilescu… la justificat de preț

Într-un comunicat remis presei zilele trecute, reprezentanții Forța Dreptei din Dolj anunță că au solicitat administrației din Bănie revocarea hotărârii prin care a fost majorată taxa de salubrizare la nivelul municipiului Craiova, de la 12 lei/lună/persoană, la 18 lei/lună/persoană, începând cu 1 iulie 2023.
FD Dolj, prin președintele său, Ion Groza, și secretarul general, Cristian Pitica, a cerut, după cum este specificat în comunicat, conform procesului legislativ, inițierea de către aparatul primarului Olguța Vasilescu a unui proiect de hotărâre în Consiliul Local Municipal, pentru analiza și modificarea deciziei de ajustare a prețului în vigoare la acest moment.
Din studiul efectuat de oamenii FD reiese, fără echivoc, faptul că majorarea în discuție NU SE JUSTIFICĂ! Am adăuga noi – nici măcar nu sunt îndeplinite condițiile de bază în adoptarea unui act legislativ: legalitatea și oportunitatea.
Dar să parcurgem punctele de vedere ale analiștilor în administrație ai FD:
”1. Care au fost motivele care au stat la baza majorării taxei speciale de salubrizare la nivelul Municipiului Craiova de la 12 lei/lună/persoană, stabilită prin HCL nr. 665 din 22.12.2022 pentru anul 2023, la valoarea de 18 lei/lună/persoană, stabilită prin HCL nr. 331 din 29.06.2023, începând cu 01.07.2023?
În mai puțin de 6 luni, Consiliul Local Craiova a hotărât majorarea cu 6 lei/lună/persoană a taxei speciale de salubrizare fără a preciza ce elemente au fost luate în considerare pentru această majorare: creșterea numărului populației / utilizatorilor casnici? – creșterea numărului clădirilor
rezidențiale și nerezidențiale? – creșterea cantității de deșeuri produse de utilizatorii casnici și noncasnici? – creșterea veniturilor populației? – îmbunătățirea serviciilor de salubrizare? – investiții pentru mărirea capacității de depozitare și/sau neutralizare a deșeurilor? 
2. La articolul 9 din Regulamentul privind instituirea si administrarea taxei speciale de salubrizare în Municipiul Craiova – Anexă la H.C.L. nr.183 din 27.05.2021 privind instituirea taxei speciale de salubrizare în Municipiul Craiova, se prevăd următoarele: (3) Cuantumul taxelor speciale de salubrizare se aprobă anual până cel mai târziu la 31 decembrie a fiecărui an pentru anul următor. Marojarea taxei speciale de salubrizare dispusă prin H.C.L. nr. 331 din 29.06.2023 s-a efectuat fără respectarea art. 9 alin. (3), aceasta fiind stabilită în iunie 2023 cu obligativitate din iulie 2023”.

Ca o conlcuzie preliminară, FD se întreabă, retoric: ”Dacă la nivelul Municipiului Craiova s-a instituit taxa specială pentru un serviciu de salubrizare (salubru – dex = care este favorabil sănătății), de ce cetățenii orașului sunt nevoiți să respire un aer viciat, greu de suportat din cauza mirosurilor emanate de depozitul de deșeuri menajere de la Mofleni? Este necesară mărirea acestei taxe pentru investiții în igienizarea acestui depozit?”
Mai concret de atât…
Autorii prelegerii au mers mai departe, documentându-se și care este raportul tarif/suprafață/număr locuitori în alte municipii: ”Dacă, într-adevăr, această taxă specială trebuia majorată, care au fost cosiderentele pentru care a fost stabilită suma de 18 lei/lună/persoană și nu a fost de 14 lei sau 16 lei. Din verificările efectuate la nivelul mai multor municipii reședință de județ a
rezultat următoarea situație cu privire la cuantumul taxei speciale de salubrizare stabilite la nivelul anului 2023: – Municipiul Brașov, cu o populație de peste 300.000 locuitori și o suprafață de peste 260 kmp are instituită taxa specială de sabubrizare la valoare de 12 lei/lună/persoană; – Municipiul Iași, cu o populație de peste 310.000 locuitori și o suprafață de peste 94 kmp are instituită taxa specială de sabubrizare la valoare de 12 lei/lună/persoană; – Municipiul Timișoara, cu o populație de peste 3100.000 locuitori și o suprafață de peste 130 kmp are instituită taxa specială de sabubrizare la valoare de 12 lei/lună/persoană.”