Deputat Nicolae Giugea, PNL: Calafatul merită titulatura de ”Oraș al Independenței”, drept reparație morală pentru locuitorii săi!

Un alt proiect legislativ ”de suflet” al deputatului PNL Nicolae Giugea, în acest mandat parlamentar, este declararea municipiului doljean Calafat ”Oraș al Independenței”. Proiectul a fost deja adoptat de Senat, iar acum se află în dezbatere parlamentară, condiționat de emiterea a două avize procedurale de la comisii.
”Calafatul iși leagă trecutul istoric de marele eveniment al poporului român, câștigarea independenței depline a țării noastre, fiind timp de 9 luni teatrul unor încleștate operațiuni militare.
Astfel, la începutul lunii aprilie 1877, Guvernul de la acea vreme a adoptat toate măsurile dictate de împrejurări, de a intensifica lucrările de întărire a acestei localități, pentru a zădărnici o eventuală ofensivă a trupelor otomane în această zonă. Decizia fermă de a transforma Calafatul într-un puternic bastion, ce avea să joace un rol primordial în timpul ostilităților cu Imperiul Otoman, a avut în vedere și faptul că orașul împreună cu satele din jur aveau posibilități multiple pentru aprovizionarea Armatei Române. Fiind port la Dunăre, Calafatul era un centru important de unde aprovizionarea se făcea ușor, deoarece pe aici se exportau o parte din produsele românești spre Turcia, Austria și mai departe. Existau de asemenea și căi de comunicație cu împrejurimile Craiovei, fapt ce a facilitat concentrarea cu ușurință a unităților militare române”, a punctat deputatul Nicolae Giugea în expunerea de motive a proiectului de lege.
,,Legea va recunoaște orașului Calafat rolul pe care l-a avut în timpul Războiului de Independență, o reparație morală pentru toți locuitorii săi. Dincolo de acest titlu, proiectul de lege este un pas important în revitalizarea întregii zone, care are un potențial economic prea puțin exploatat. Sunt convins că orașul Calafat poate reprezenta un pol de dezvoltare, beneficiind de investiții în infrastructură, inclusiv în cea portuară”, a arătat inițiatorul leii, Nicolae Giugea.