Craiova. PSD scumpește în iarnă ce-a stabilit nelegal în primăvară. Electricianul (PSD) șef de tură de la ANRE știe de ce…

Ce s-a înâmplat la Craiova peste (o oarecare) noapte: „Se aprobă modificarea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, de la 415,30 lei/Gcal, la 487,41 lei/Gcal (TVA inclus). Se aprobă modificarea tarifului de distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice, de la 701,93 lei/Gcal, la 930,93 lei/Gcal (TVA inclus). Se aprobă modificarea tarifului local pentru populație, de la 390 lei/Gcal, la 462,11 lei/Gcal (TVA inclus)“, după cum au decis consilierii municipali PSD (PER), joi, pe înserat.
Era doar o chestiune de timp ca PSD să umfle tarifele pentru ca, eventual, o nouă societate, cu capital privat, de această dată, să primească, mâine-poimâine, prind delegare, serviciul de furnizare a căldurii și apei calde în apartamentele craiovenilor.
Până atunci, însă, trebuie să spunem – astăzi, doar pe scurt – cum s-a ajuns la tariful de bază pe seama căruia au fost făcute ultimele ajustări.

Nimeni nu a văzut sau publicat până acum hârtia votată de trei pesediști – ADI Termis Dolj (sâc!) – prin care a fost stabilit prețul gigacaloriei în primăvara acestui an. Nici contractul de delegare a serviciului de termoficare de la ADI Termis la Termo Urban SRL, semnat între două pesediste, în care a fost specificat tariful, fără nicio fundamentare sau expertiză. Atac nemijlocit în buzunarele craiovenilor!
La o trecere rapidă peste legislația în vigoare descoperim, la art. 40, alin. 7), din Legea 325/2006, că stabilirea tarifului energiei termice livrate populației, în cazul existenței contractului de delegare – cum este cazul Craiovei – se face de către autoritatea locală, cu avizul autorității competente, în cazul de față ANRE. Nu există un astfel de aviz! A nu se confunda cu deciziile ANRE referitoare la stabilirea prețului energiei furnizate de CEO către SACET (operatorul local), care este cu totul altceva. Cât a pus ADI Termis, Termo Urban, adică PSD la gigacalorie până acum?
Prețul gigacaloriei livrate de CEO a fost de 160 de lei, iar PSD a vândut-o mai departe, populației, cu 390 de lei! Adică mult peste dublu! Asta, da bișniță!
Și aici vine bomba: dacă, inițial, a fost de acord să ne furnizeze decizia prin care a fost avizat tariful agentului termic furnizat de CEO SACET-urilor în primăvară, când a aflat că ne interesa mătrășenia de la Craiova, ANRE, condusă de ex-parlamentarul PSD Dumitru Chiriță, fost electrician șef de tură, a decretat că documentul NU ESTE DE INTERES PUBLIC! Ce spune legea specială, la art.3, principiile de bază? Asta: ”e) reglementarea şi transparenţa tarifelor şi preţurilor energiei termice”.
Despre întreaga tărășenie, pe larg în scurtă vreme.