RAR eXpert, încă un instrument contra înșelăciunii cu mașini uzate

Registrul Auto Român le poate oferi potențialilor cumpărători de autovehicule uzate, la cerere, informații despre identitatea reală a mașinilor, precum și despre starea tehnică a acestora, însă numai după o verificare amănunțită. Potrivit reprezentanților RAR, de acum, persoanele interesate de achiziționarea unei mașini se pot programa pentru verificare la sediul central RAR Grivița, iar după analiză vor primi un raport oficial. 
Instrumentul lansat joi vine în ajutorul cumpărătorilor care nu au pregătirea de specialitate necesară, fiind astfel ușor de înșelat de către aceia care, cu rea credință, pun la bătaie mașini cu defecțiuni ascunse, cu kilometrajul măsluit sau, și mai grav, cu probleme de identificare. Acestea din urmă îi pot pune în situația nedorită de a cumpăra un autovehicul pe care să nu îl poată folosi.
”Două din zece mașini care se prezintă la Registrul Auto Român au probleme de identificare. De la cele mai simple, cum ar fi serii de motor ilizibile, lipsa codului de motor sau lipsa plăcuței producătorului, până la cele mai grave precum modificarea seriei de caroserie/șasiu. O parte dintre aceste deficiențe reprezintă motive întemeiate de a refuza să achiziționați un autovehicul utilizat. Neconformitățile legate de elementele de identificare pot determina respingerea definitivă a mașinii la RAR și blocarea acesteia, de regulă fără posibilitatea readmiterii în circulație”, se arată într-un comunicat al RAR.
În 2020, RAR a lansat sistemul on-line ”Istoric vehicul”, prin intermediul căruia utilizatorii pot accesa informații despre daunele înregistrate de firmele de asigurări și unitățile de service autorizate.