Prefectul de Dolj nu-și poate revoca ordinul de mazilire a primarului incompatibil din Șimnicu de Sus. Între timp, fostul edil a atacat o hotărâre casată și în care, culmea, câștigase temporar procesul cu ANI

PSD continuă presiunile la adresa reprezentanților Prefecturii Dolj pentru anularea ordinului prin care a fost constatată – la cererea Agenției Naționale de Integritate – încetarea mandatului de primar al lui Dumitru Marius Cosmin – ales la Șimnicu de Sus în 2020, pe listele social-democraților.
Reamintim că, săptămâna trecută, prefectul Daniela Barbu a anunțat în plenul decizional al PSD Dolj că renunță la funcție. Din ”motive personale”, a completat. Povestea este însă cu totul alta: Marius Dumitru trebuia să rămână, cu orice preț, primar în buza Craiovei, unde se joacă tare pe titluri de proprietate și pe autorizații. Barbu s-a pus contra.
Pentru toți meseriașii PSD și de aiurea: intrat în circuitul civil și cu efecte produse la zi, ordinul nu poate fi revocat de către emitent! Niciodată! În cel mai rău caz, autorul, constatând că a încălcat legea, poate cere în instanță anularea propriului act.
Departe de mine gândul de a-i lua apărarea unuia dintre instrumentele clanului Manda, Daniela Barbu, însă femeia a respectat și a pus în aplicare legea. Și, din câte cunosc, nu doar în acest caz.
Așadar, pe 11 martie 2022, primarul din Șimnicu de Sus pierdea definitiv procesul cu ANI, la Înalta Curte de Casație și Justiție. În dosarul 1467/2022, ÎCCJ a hotărât: Admite recursul declarat de recurenta-pârâtă Agenția Națională de Integritate împotriva Sentinţei nr. 92 din 25 februarie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Craiova – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa atacată şi în rejudecare, pe fond: Respinge acţiunea formulată de reclamantul Dumitru Marius Cosmin ca neîntemeiată. Definitivă.
Așadar, speța a fost JUDECATĂ PE FOND DE ÎCCJ, după casarea deciziei 92. Fără echivoc, rezultatul nu putea fi – după transmiterea documentației de către ANI – decât emiterea ordinului de prefect prin care se constată încetarea mandatului primarului. Ceea ce s-a și întâmplat. Neîndeplinirea acestei proceduri ar fi constituit deja abuz în serviciu.
Ce le-a dat apă la moară jucăușilor din PSD este o cerere de revizuire a Sentinței 92/25.02.2019 a Curții de Apel Craiova depuse de primar și în care judecătorii au admis – dosar 555/54/2022 – că actul atacat poate fi revizuit, asta deși acesta nu mai există. Și pentru că tot nu există, aceiași magistrați au dispus că executarea acestuia se suspendă până la judecarea revizuirii.
La cât de obedientă e justiția din Craiova familiei Manda, ne putem aștepta chiar să fie revizuită S. 92, însă asta nu schimbă cu nimic starea de fapt, atâta vreme cât lucrul este judecat. Și nu de către orice instanță, ci de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Chiar ar fi interesant să aflăm cum vor recunoaște judecătorii Curții de Apel Craiova că au greșit când i-au dat dreptate, în 2019, primarului Marius Cosmin Dumitru, decretând că incompatibilul nu este incompatibil!
Revenim