Oferta Olguței Vasilescu pentru craioveni: încă un an cu mizeria la nas! Canalul colector rămâne deschis, după tentativa de măsluire a licitației de cinci milioane de euro

Licitația pentru reabilitarea canalului colector – o altă minciună a Olguței Vasilescu – a fost anulată. Nici nu e de mirare, atâta vreme cât condițiile impuse de municipalitate prin caietul de sarcini erau în măsură să alunge orice constructor serios, în afară, desigur, de acel ofertant cu care reprezentanții primăriei, în special aceia care lucrează mai mult pentru constructori și investitori, decât în slujba contribuabilului, au deja înțelegeri.
Pe scurt, pe de o parte, unii dintre potențialii participanți la licitația lansată cu tam-tam anul trecut s-au prins rapid că procedura era dedicată, mai exact în momentul în care au descoperit în documentație extrase dintr-o altă fișă, a unui contract deja atribuit. În fapt, ce a atras atenția a fost includerea unor termeni utilizați doar în cazul acordului-cadru, în condițiile în care licitația în discuție a fost organizată pentru încheierea unui contract de lucrări, nu a unui acord-cadru cu contracte subsecvente!
Pe de altă parte, fișele erau înțesate de expresii, în special – de ordin juridic, și de ambiguități de natură să-i alunge pe cei interesați de lucrări, iar, la solicitările de modificare ale doritorilor, primăria a răspuns sec: nu se poate!
De pildă, în forma de contract propusă de primărie nu este clar în ce situații beneficiarul poate cere despăgubiri executantului, nefiind specificat că trebuie dovedită culpa exclusivă a acestuia.
Alte clauze contractuale considerate restrictive sau subiective de către constructori se referă la rezilierea unilaterală a contractului de către achizitor fără notificare, la plata către subcontractanți direct de către beneficiar, dar fără ca aceștia să poată fi trași la răspundere pentru eventuale neconformități. Și multe altele, care pot fi vizualizate pe seap.
În fine, pe 13 aprilie 2023, primăria a scos din nou la licitație obiectivul și, ce să vezi, fără să modifice clauzele contestate.
Revenim