Nicolae Giugea, PNL: Peștele românesc nu e nici în gușa cormoranilor, nici în galantare!

Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor deputați,
Când Papa Ioan Paul al II-lea a spus despre România că este „Grădina Maicii Domnului” s-a referit atât la frumusețea inestimabilă a acestor meleaguri, cât și la bogăția și abundența resurselor naturale din țara noastră. Câmpii roditoare, munți îmbrăcați în păduri seculare și o rețea hidrografică fără egal în lume sunt numai câteva exemple. Astăzi, când apa începe să devină cea mai prețioasă resursă naturală, în România, autoritățile par să nu înțeleagă vremurile care vor veni.
Stimați colegi,
România are un potențial piscicol uriaș. Numai prin râurile, lacurile și amenajările hidrografice specifice se pot produce cantități importante de pește, care să ajungă atât pe mesele românilor, cât și pe piața europeană. Mai mult decât atât, în ultimii ani, mulți antreprenori au investit și au realizat amenajări piscicole în care cresc specii românești de crap, caras, păstrăv etc. Într-un asemenea context, am fi tentați să spunem că România produce chiar mai mult decât consumă și că în magazine găsim din abundență pește românesc. În realitate, raioanele de pește din majoritatea centrelor comerciale sunt pline de pește oceanic, de somon din apele reci ale Nordului și de alte produse și fructe de mare. Este firesc să ne întrebăm ”unde a dispărut peștele românesc?”. Nu cred că au reușit cormoranii lui Daea să-i mănânce pe toți. Nici în statisticile privind exporturile românești producția piscicolă româneascăate, raioanele de pește din majoritatea centrelor comerciale piscicolă românească nu este relevantă. Atunci, cum soluționăm această dilemă?
Stimați colegi,
Sunt unul dintre cei mai mari susținători ai pieței libere și ai concurenței într-o piață liberă. Condiția, însă, este ca piața să funcționeze corect, loial. Din păcate, nu numai în zona producției piscicole, ci și pe alte sectoare ale pieței agro-alimentare constatăm practici comerciale care înfrâng principiile pieței libere și concurența loială. Nu este exclusiv vina celor profită de slăbiciunea statului român, ci este, în principal, vina autorităților române care trebuie să vegheze ca piața să funcționeze corect, iar fermierii și producătorii români să nu fie afectați sau chiar eliminați prin practici neloiale. Dacă de la domnul Daea, preocupat în prezent de ciori, nu de cormorani, nu avem nicio speranță că ar înțelege ceea ce se întâmplă în sectorul agro-alimentar, atunci trebuie să ne îndreptăm speranța către Consiliul Concurenței, ANSVSA și alte autorități centrale ale statului român care au în fișa postului să vegheze la o piață corectă, concurențială, stimulativă pentru cei care muncesc în mod onest. Peștele la care am făcut referire astăzi este doar un singur exemplu dintre multe altele.
Vă mulțumesc,
Nicolae GIUGEA
Deputat PNL