Fostul primar din Malu Mare, condamnat în 2021, a fost achitat pe motiv de prescriere a răspunderii penale. Complicii – așijderea

Tot mai mulți autori de infracțiuni din administrație, confirmate de instanțe, scapă de condamnare, evident, nu pentru că ar fi nevinovați, atâta vreme cât faptele rămân, ci pentru că justiția craioveană, dar nu numai, are grijă ca procesele să se întindă peste termenele de prescripție. Și dacă nu merge pur și simplu, mai dă CCR câte o decizie astfel încât să se poată!
Cu câteva zile în urmă, Curtea de Apel Craiova a dispus încetarea procesului penal față de fostul primar PSD din Malu Mare, Dicu Alexandru, condamnat în 2021 la o pedeapsă de un an şi zece luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă continuată și fals intelectual în formă continuată, ca efect al intervenției prescripției răspunderii penale.
Procurorii craioveni l-au trimis pe fostul edil în instanță în 2017, după ce au constatat că Dicu, ajutat de câțiva complici, ”în calitate de primar al comunei Malu Mare şi ordonator principal de credite în cadrul Unităţii Administrativ Teritoriale Comuna Malu Mare, în perioada 2009 – 2012, fără a respecta procedura din domeniul achiziţiilor publice, a încheiat contracte de achiziţii directe de produse, servicii şi lucrări cu mai multe societăţi şi a acceptat la plată facturi, reprezentând achiziţii de bunuri şi materiale, lucrări de pietruire şi reabilitare drumuri, lucrări amenajare şi dotare părculeţ comunal, bunurile fiind achiziţionate la preţuri supraevaluate. De asemenea, lucrările au fost supraevaluate şi supradimensionate sau nu au fost executate în realitate, producând un prejudiciu de 822.352 lei”.
De asemenea, în cazul amenajării parcului comunal din Malu Mare, ”inculpatul Dicu Alexandru a înaintat Administraţiei Fondului pentru Mediu documente justificative, care atestau în fals efectuarea anumitor lucrări, care nu au fost executate în realitate sau au fost executate parţial, parte din cantităţile de materialele utilizate fiind supradimensionate, documente pe care le-a atestat şi aprobat în calitate de reprezentant UATC Malu Mare”, au mai stabilit procurorii.
Alți trei inculpați în dosar, condamnați în 2021 la pedepse cuprinse între un an şi două luni şi un an şi opt luni de închisoare, cu suspendare, au fost, de asemenea, ”curățați” definitiv de Curtea de Apel Craiova, ca urmare a aplicării prescripției, pe 16 iunie 2023.