DNA, pe urma șpăgii de la Drumuri Craiova

Procurorii anticorupție au fost sesizați de existența unui prejudiciu de 4,45 milioane de lei la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova, gaură cauzată, se pare, de abuzul în serviciu motivat de șpagă.
Dosarul, deschis la DNA Pitești, vizează contracte de lucrări acordate fără licitație și supraevaluate pe vremea fostului director al DRDP Craiova Bogdan Bratu, demis în 2021, după ce s-a descoperit că acesta se folosise de o diplomă falsă pentru a accede în diverse funcții solid remunerate și cu multe cheițe la sertare cu mălai de proveniență dubioasă.
Potrivit surselor nouapresa.ro, în cauză au fost demarate cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ”abuz în serviciu raportat la art. 13 indice 2 din legea 78/2000, (…), și fals în înscrisuri sub semnătură privată”. Iar textul de lege invocat de anchetatori se referă fix la șperț: În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.”
În plus, tunul a fost estimat până la ultimul bănuț și de un control al Departamentului III al Curții de Conturi, care a trimis documentația la DNA în vara anului trecut: 4.453.423, 66 lei.
Descinderi DNA au avut loc și în 2021, însă despre dosarul de atunci nu s-a mai suflat o vorbă.
Bratu a fost numit inițial director comercial la DRDP Craiova, la ordinul baronului PSD de Giurgiu, Nicolae Bădălău, în martie 2017, primind control deplin, subliniat în documentul de împuternicire, în domeniul achizițiilor publice și al atribuirii directe de lucrări. A ocupat periodic și fotoliul de director general, până în aprilie 2021.